هر آنچه باید درباره سونوگرافی شکم بدانید
سونوگرافی کامل شکم شامل بررسی کامل از ارگانهای شکمی و ساختمان های وابسته آنهاست و شامل کبد ، کیسه صفرا ، طحال ، لوزالمعده ، عروق مرکزی شکم و کلیه هاست .
کاربرد سونوگرافی شکم
به طور کلی اعضای داخل شکم به سه گروه تقسیم می شوند:
- اعضای توخالی حاوی هوا و گاز ( معده ، روده بارریک ، روزه بزرگ )
- اعضای توپر مانند کبد ، طحال و..
- اعضای توخالی حاوی مایعات مانند مثانه و کیسه صفرا
سونوگرافی بیشتر برای بررسی اعضا توپر و توخالی حاوی مایع به کار می رود . هوا یا گاز دورن اعضا توخالی مانند معده با انعکاس امواج صوتی مزاحم ، مانع از انجام سونوگرافی می شوند. لذا داخل معده و روده را نمی توان در شرایط عادی دید ولی در برخی بیماری ها متخصص سونوگرافی با انجام مانورهای خاص قادر است جدار معده و روده ها و ضخامت آنها را مورد بررسی قرار دهد .
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سونوگرافی های بارداری می توانید با مرکز رادیولوژی و سونوگرافی دکتر سیف در ارتباط باشید .
شماره های تماس مرکز سونوگرافی دکتر سیف : 88553310
آمادگی برای سونوگرافی شکم
- برای انجام سونوگرافی شکم به تنهایی ( بدون سونوگرافی لگن ) نیازی به نوشیدن مایعات نیست و شما باید به مدت حداقل 8 ساعت ( معمولا 12-8 ساعت ) ناشتا باشید ولی خوردن مایعات ساده مانند آب و چایی مشکلی ایجاد نمی کند .
- مصرف غذاهای چرب مانند کره ، تخم مرغ و .. اکیدا ممنوع است . زیرا این غذاها باعث انقباض کیسه صفرا شده و بررسی کیسه صفرا را مشکل و یا غیر ممکن می کنند .
- گازهای روزه ای زیاد مشکلات متعددی در بررسی بعضی از قسمت های شکم به ویژه لوزالمعد هو قسمت های وسط شکم به خصوص در افراد چاق و دارای اضافه وزن ایجاد می کند . بعضی از افراد مسن دائما دچار مشکل نفخ شکم و گازهای زیاد روده ای هستند . این افراد در مواردی که به صورت غیراورژانس نیاز به انجام سونوگرافی شکم پیدا می کنند باید از چند روز قبل از انجام معاینه از مصرف غذاهایی که باعث نفخ و تولید گاز روده ای می شود خودداری کنند . از جمله این مواد غذایی حبوبات ( لوبیا ، سویا ، نخود ، لپه ، باقلا ، عدس ، سبزیجات و… ) سیر و پیاز ، قهوه ، کلم ، ذرت و آلو هستند .
- یادتان باشد که به هیچ وجه از نوشابه های گازدار قبل از انجام سونوگرافی استفاده نکنید . ج.یدن آدامس نیز می تواند نفخ روده ای را تشدید کند . گاهی اوقات به دلیل گازهای شدید روده ای متخصص رادیولوژی از شما درخواست می کند گه چند روز بعد با رعایت نکات ذکر شده فوق ( حتی گاهی مصرف داروی ضد نفخ ) برای انجام سونوگرافی مراجعه کنید تا نتیجه بهتری حاصل شود .
- بهتر است لباس آزاد و راحت پوشیده باشید تا بالاکشیدن آن و آزاد کردن کل سطح شکم برای معاینه راحت تر باشد .
- در ابتدای سونوگرافی در حالت خوابیده به پشت بر روی تخت معاینه دراز می کشید و گاهی لازم است که به پهلوی چپ یا راست بچرخید تا معاینه کامل انجام شود . لطفا هنگام چرخش به هر یک از طرفین به طور کامل بر روی پهلو قرار بگیرید و بدن خود را جمع کنید و از کشیدن دست و پاها که باعث سفت شدن عضلات جدار شکم می شود ، خودداری کنید . تا زمانی که متخصص رادیولوژی مجددا از شما درخواست نکرده به حالت اولیه برنگردید .