غربالگری های مهم جنین در دوران بارداری

فهرست محتوا

غربالگری های مهم جنین در دوران بارداری

در طی بارداری برای اطمینان از سلامت جنین بررسی هایی لازم و ضروری است . این بررسی ها از طریق سونوگرافی و تست های غربالگری در ماههای اول ، دوم و سوم بارداری انجام می شود . با ما در ادامه همراه باشید تا به مهم ترین آنها بپردازیم.

سونوگرافی بررسی آناتومی جنین

ساختمان آناتومی که توسط سونوگرافی بر اساس سن حاملگی می تواند تشخیص داده شود ، شامل موراد ذیل است :

  • سر ( شامل بطن ها و عروق خونی )
  • قلب
  • معده
  • روده کوچک
  • کبد
  • مثانه و اندامها

سونوگرافی آناتومی غیر طبیعی را به خوبی آناتومی طبیعی می تواند تشخیص دهد . وجود این آنومالی ها می تواند بر موقعیت تولد ( مثلا اتاق زایمان در مقابل اتاق درد ، زایمان ، اتاق بهبودی یا یک مرکز معمولی در مقابل یک مرکز مجهز ) و روش زایمان برای به دست آوردن نتایج مطلوب نوزادی تاثیرگذار باشد . تعداد جنین ها و عضو نمایش آنها نیز توسط سونوگرافی مشخص می گردد و می تواند در تصمیم گیری در مورد نحوه زایمان کمک کننده باشد .

غربالگری-های-مهم-جنین-در-دوران-بارداری
غربالگری-های-مهم-جنین-در-دوران-بارداری

سونوگرافی nt

یکی از تکنیک های غربالگری پره ناتال ، سونوگرافی nt است که توسط این رو مایع را در پشت گردن جنین بین هفته های 14-10 حاملگی برای شناسایی آبنرمالیهای جنین اندازه گیری می کند . در صورتی که حجم مایع از 5/2 میلی متر بیشتر باشد ، یک یافته غیرطبیعی محسوب می شود ، در حالی که اندازه 3mm یا بیشتر بیانگر یک بیماری ژنتیکی یا آنومالی فیزیکی است . در صورتی که nt غیرطبیعی باشد ، تست تشخیصی ژنتیکی توصیه می گردد .

بررسی موقعیت جفت و عملکرد آن با سونوگرافی

الگوی رشد رحم و جفت و پری مثانه مادر بر تعیین موقعیت جفت توسط سونوگرافی تاثیر می گذارد . در طول سه ماهه اول تفاوت و تمایز بین اندومتریوم و جفت کوچک ، مشکل است . در هفته های 16-14 حاملگی ، جفت به طور واضح مشخص است اما در صورتی که جفت در ارتباط یا سوراخ داخلی سرویکس به شکل Low-Lying دیده شود ، ممکن است این مشاهده به علت پری مثانه مادر باشد .

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سونوگرافی های بارداری می توانید با مرکز رادیولوژی و سونوگرافی دکتر سیف در ارتباط باشید یا به آدرس اینستاگرام دکتر مراجعه کنید .
شماره های تماس مرکز سونوگرافی دکتر سیف : 88553310

تشخیص جفت سرراهی

20-15 درصد حاملگی هایی که توسط سونوگرافی د ر سه ماهه دوم به عنوان جفت سرراهی تشخیص داده شده اند ، در زمان تولد فقط 5 درصد آنها جفت سرراهی است . بنابراین جفت سرراهی بندرت قبل از هفته 27 بارداری قابل تشخیص است که علت آن دراز شدن سگمان تحتانی با پیشرفت حاملگی می باشد .

استفاده دیگر سونوگرافی ، تعیین رسیدگی جفت است . رسوبات کلسیم با پیشرفت حاملگی می باشد که سب کاهش جریان خون مادر در سطح جفت می گردد . به علت وجود این پدیده فیزیولوژیکی تشخیص دقیق هیپوکسی و در خطر بودن جنین امکان پذیر نیست . به هر حال این پدیده پس از 42 هفته بارداری و بیشتر از آن قابل مشاهده است .

تست آمنیوسنتز

امنیت آمنیوسنتز زمانی که موقعیت جفت ، جنین و پاکت های آمنیون قابل شناسایی است ، افزایش می یابد . غربالگری با سونوگرافی خطرات مرتبط با آمنیوسنتز مانند خونریزی جنینی – مادری را از جفت سوراخ شده کاهش می دهد . نمونه گیری از پرزهای تحت هدایت سونوگرافی و با مشخص شدن موقعیت جفت و کوریون فرندوزوم قابل انجام است .

دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی ، سونوگرافی ، سی تی اسکن و MRI عضو انجمن رادیولوژی ایران رادیولوژی دیجیتال – OPG یا پانورکس دیجیتال ، تک دندان یا پری اپیکال و بایت وینگ دیجیتال(DDR)- سونوگرافی کالر داپلر

پاسخ

بیست − یازده =

مدت زمان مطالعه ۳ دقیقه