سونوگرافی حاملگی

فهرست محتوا

سونوگرافی حاملگی

بسیاری از متخصصین تاکید دارند که خانم ها قبل از این که اقدام به بارداری کنند یک سونوگرافی از رحم و تخمدان داشته باشند تا از وضعیت باروری خود با خبر شوند، انجام این سونوگرافی به پزشک کمک می کند تا اطلاعاتی در رابطه با سالم بودن رحم، وجود کیست، فیبروم ویولیپ ها به دست آورد و برای درمان آن ها به بیمار کمک کند. همچنین می توان زمان تخمک گذاری هم مشخص نمود به خصوص برای زنانی که دوره های عادت ماهانه نا منظمی دارند ویا دچار ناباروری هستند که در این سونوگرافی رحم تعداد فولیکول، اندازه و زمان آن و زمان دقیق در روزهای 12 تا 16 سیکل قاعدگی بررسی می گردد.

سونوگرافی-حاملگی
سونوگرافی-حاملگی

سونوگرافی حاملگی چیست؟

برای تصویربرداری از جنین و همچنین ارگان های تولید مثل مادراز امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می کنند که تعداد سونوگرافی های انجام شده نیز در هر حاملگی متفاوت است. سونوگرافی حاملگی نظارت بر رشد طبیعی جنین دارد و همچنین به هرگونه مشکل احتمالی نیز کمک می کند.

برای اطلاع از جزیئات قلب جنین اسکن های پیچیده ای مانند: سونوگرافی سه بعدی، چهاربعدی و نیز اکوکاردیوگرافی نیز انجام می گردد که درانجام می گیرد.

در صورتی که مشکلی در سونوگرافی ها وجود داشته باشد به عنوان مثال خانم باردار دچار فشار خون و بیماری های دیگری باشد و یا احتمال کوچک بودن جنین دیده شود و یا بارداری چند قلو باشد بایستی سونوگرافی های بیشتری انجام شود که در بیشتر مواقع احتمال تکرار سونوگرافی در اواخر بارداری بین 28 تا 36 هفتگی به فاصله 2 تا 3 هفته انجام می شود.

سونوگرافی های معمولی برای چه انجام می شود؟

همان طور که در بالا اشاره کردیم سونوگرافی برای اطلاع از رشد جنین و همچنین غربالگری های نقص مادرزادی جنین بهتر است مادر در طی دوران بارداری خود چند بار سونوگرافی انجام دهد  که این سونوگرافی ها شامل موارد زیر می باشد:

تشخیص ساک حاملگی: هدف از اولین سونوگرافی در دوران بارداری تشخیص ساک حاملگی، حاملگی خارج از رحم، حاملگی مولار انجام می گردد که این سونوگرافی در اولین بارداری فرد معمولا دو یا  سه هفته پس از عقب افتادن عادت ماهانه انجام می شود وپزشک در این سونوگرافی وضعیت شکل گیری ساک حاملگی و ضربان قلب را مورد بررسی قرار می دهد.

سونوگرافی nt: در هفته‌ها‌ی ۱۱ تا ۱۳ بارداری معمولا این سونوگرافی صورت می گیرد و به عنوان بخشی از غربالگری‌های سه ماهۀ اول انجام می گردد. در سونوگرافی nt پزشک میزان مایع پشت گردن جنین و ضخامت آن را بررسی می کند و در نتیجۀ هدف از  این سونوگرافی، احتمال ابتلا به اختلالات کروموزومی مانند سندرم داون و تریزومی ۱۸ می باشد.

سونوگرافی آنومالی: سونوگرافی آنومالی جز سونوگرافی هایی است که معمولاً در سه ماهۀ دوم بارداری یعنی بین هفته‌های ۱۶ تا ۱۸ تجویز می‌شود. در این سونوگرافی نقص ساختاری جنین و مشکلات رشد، به دقت بررسی می‌شود. همچنین باید اجزای بدن جنین را برای وجود هر نوع مشکل احتمالی در قلب، شکم، ستون فقرات، صورت و سایر بخش‌ها بررسی شود. در سونوگرافی آنومالی وضعیت جفت و محل قرارگیری آن و بند ناف مورد را چک می کنند و می توانند از جنسیت جنین مطلع شوند.

سونوگرافی آخر:  این سونوگرافی بعد از هفتۀ ۲۸ بارداری انجام می گردد که میزان رشد جنین و وزن او به نسبت سن جنین مورد بررسی قرار می گیرد و همچنین طول استخوان‌های دور سر، ران و دور شکم وزن جنین را تخمین می‌زنند و آن را به نسبت وزن مناسب برای هفتۀ بارداری مقایسه می‌کنند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سونوگرافی های بارداری می توانید با مرکز رادیولوژی و سونوگرافی دکتر سیف در ارتباط باشید یا به آدرس اینستاگرام دکتر مراجعه کنید .
شماره های تماس مرکز سونوگرافی دکتر سیف : 88553310

سونوگرافی بارداری که در مواقع خاص باید انجام شود

در سونوگرافی عادی که در دوران بارداری انجام می گردد ممکن است موارد خاصی دیده شود که بایستی مورد توجه بیشتری قرار بگیرد تا نسبت به نبود هر گونه مشکل اطمینان حاصل شود. در این گونه موارد امکان دارد پزشک سونوگرافی های خاص دیگری را برای فرد تجویز کند این سونوگرافی ها شامل:

سونوگرافی داپلر

در انجام سونوگرافی های معمولی که زنان باردار انجام می دهند چنانچه پزشک مشکلی در قلب یا جریان خون جنین احساس کند، برای بررسی دقیق‌تر و تشخیص دادن مشکل، ممکن است سونوگرافی داپلر تجویز کند با انجام این سونوگرافی پزشک می‌تواند جریان خون جنین را با دقت بررسی کند و نیز هر نوع مشکل قلبی و عروقی را در جنین قابل تشخیص است. همچنین در صورت وجود داشتن مواردی مثل دو یا چندقلویی، رشد غیرطبیعی جنین، بررسی عملکرد جفت، تولید آنتی‌بادی rh منفی در خون مادر، سابقۀ سقط جنین یا از دست دادن نوزاد در بدو تولد نیز امکان پذیر است.

اکوکاردیوگرافی قلب

سونوگرافی معمول که در سه ماه اول دوره بارداری انجام می شود پزشک ممکن است احتمال وجود مشکل در قلب جنین را تشخیص دهد که در این صورت انجام اکوی قلب جنین تجویز می‌شود. می توان گفت  در این سونوگرافی، جریان خون در سرخرگ‌ها و سیاهرگ‌های جنین مورد بررسی قرار می گیرد. یکی از مهم ترین کاربرد اکوکاردیو گرافی قلب این است که مشکلات قلبی جنین که ممکن است وجود داشته باشد از قبیل وجود حفره در قلب و مشکل در شریان‌های خونی قابل تشخیص است.

سونوگرافی بیوفیزیکال

این نوع سونوگرافی نشکیل شده از چندین مورد است که سلامت جنین را بررسی می کنند، در این سونوگرافی تعداد ضربان قلب جنین (تست بدون استرس) را با سونوگرافی جنین ادغام کرده تا ارزیابی درستی از ضربان قلب، تنفس، حرکات بدن جنین، بررسی سفتی عضلات و حجم آمونیوتیک جنین سنجیده شود.

سونوگرافی سه‌بعدی و چهاربعدی

معمولا این سونوگرافی را بیشتر خانم های باردار انجام می دهند چرا که در سونوگرافی سه‌بعدی، می توان یک تصویر سه‌بعدی از جنین را مشاهده کرد  و در نهایت عکسی از او را دریافت کنید و این نوع سونوگرافی‌ها اطلاعات بیشتری در مورد تشخیص ناهنجاری‌ها در اختیار پزشک می‌گذارد.

در سونوگرافی چهاربعدی، این امکان وجود دارد که با کنار هم قرار دادن عکس‌ها یک فیلم از حرکات جنین گرفته می شود. به عبارتی می توان گفت اسکن سه‌بعدی و چهاربعدی به اندازۀ سونوگرافی معمولی قابل اطمینان است و انجام این گونه سونوگرافی بیشتر برای داشتن عکس یا فیلمی از جنین توصیه نمی‌شود به دلیل این که با انجام این کار، فرد جنین  را در معرض سونوگرافی‌های غیرضروری قرار می‌دهد. همین‌طور استفاده از امواج فراصوت برای مدت زمانی بین ۴۵ دقیقه تا یک ساعت، طولانی‌تر از محدودیت‌های ایمنی است و ممکن است خطرناک باشد. از آنجا که این نوع سونوگرافی جزئیات بیشتری را از زوایای مختلف نشان می‌دهد، در تشخیص‌ها به پزشکان کمک می‌کند تا برای برنامه‌ریزی‌های بعد از تولد تصمیم بگیرند.

چگونه برای سونوگرافی حاملگی آماده شویم؟

برای انجام سونوگرافی حاملگی بایستی مثانه پر باشد.

در طول سونوگرافی فرد بر روی تخت معاینه قرار می‌گیرد و تکنسین بر روی شکم و لگن شما ژل سونوگرافیمی زند و سپس پروب دستگاه را بر روی قسمت ژل زده شده، قرار می‌دهد تا تصویر بر روی مانیتور دیده شود.

بیشتر مواقع در طول سونوگرافی از فرد خواسته شود که مقداری جابه جا شود و یا اینکه برای چند لحظه نفس خود را حبس کند.

ژل بر روی بدن مایع می باشد از این رو باید قبل از اینکه لباس خود را بپوشید ژل را از تن خود پاک کنید.

سخن آخر:

در این مقاله بیشتر موارد و سونوگرافی هایی که مادر در زمان حاملگی باید انجام شود را اشاره کردیم که برای کنترل سلامتی جنین و مادر صورت می گیرد که این سونوگرافی ها به دو دسته معمولی و خاص انجام می گردد. در سونوگرافی خاص چنانچه که مادر و جنین مشکل خاصی می کند تا مشکل برطرف شود.

سایر مقالات

سونوگرافی nt

بهترین مرکز سونوگرافی

سونوگرافی خوب در تهران

سونوگرافی دقیق در تهران

دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی ، سونوگرافی ، سی تی اسکن و MRI عضو انجمن رادیولوژی ایران رادیولوژی دیجیتال – OPG یا پانورکس دیجیتال ، تک دندان یا پری اپیکال و بایت وینگ دیجیتال(DDR)- سونوگرافی کالر داپلر

پاسخ

1 × 4 =

مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه