سونوگرافی NT

سونوگرافی NT

سونوگرافی NT   به مشاهده ی مایع شفاف زیر پوستی جنین در پشت گردن وی می پردازد. این مایع شفاف پشت گردن ( Nuchal translucency ) یا همان NT را می توان با دستگاه سونوگرافی زمانی که جنین بین هفته 11 و 13 بارداری است، اندازه گیری کرد. تمامی جنین ها این مایع را در پشت گردنشان دارند، ولی جنین های مبتلا به سندرم داون مقدار بسیار بیشتری از این مایع را دارند.

سونوگرافی NT
سونوگرافی NT

سونوگرافی NT یک آزمایش دیداری است که احتمال سندرم داون را تخمین می زند. یک آزمایش سونوگرافی تنها می تواند میزان احتمال وجود سندروم داون را بسنجد. در حالی که برای تشخیص قطعی ، می توان از آزمایشات CVS یا  آمنیوسنتز بهره گرفت. ولی در این آزمایشات احتمال بسیار کمی وجود دارد که جنین سقط شود.

ترکیب سونوگرافی NT و آزمایش خون که آزمایش مکمل نامیده می شوند، می تواند نتیجه ی دقیق تری را ارائه دهد. در آزمایش خون سطح هورمون beta-HCG و پروتئین PAPP-A سنجیده می شود. جنین های مبتلا به سندروم داون سطح بالاتری از هورمون beta-HCG و سطح پایین تری از پروتئین PAPP-A دارند.

زمانی که آزمایش خون با سونوگرافی NT به طور مکمل انجام می شود، احتمال درستی نتیجه ی آزمایش 90 درصد می شود.

سونوگرافی NT نمی تواند به طور قطع سندروم داون را تشخیص دهد. ولی می تواند نیاز به آزمایش تشخیصی را بسنجد.

آمادگی قبل از سونوگرافی NT

سونوگرافی NT حتماً باید بین هفته 11 و 13 به علاوه 6 روز بارداری انجام گیرد. قبل از هفته 11 ، سونوگرافی از نظر تکنیکی به سختی قابل انجام است به این دلیل که جنین بسیار کوچک می باشد. بعد از 14 هفتگی نیز ممکن است مایع اضافی پشت گردن با رشد سیستم لنفاوی جنین، جذب شود.

سونوگرافی معمولاً از روی شکم انجام می شود ولی گاهی در مواقع نیاز می توان از سونوگرافی واژینال که دید بهتری را فراهم می کند، بهره برد. در طول این روش ، هیچ خطری برای جنین و مادر وجود ندارد و آنچنان شرایط ناراحت کننده ای نمی باشد.

برای سنجش دقیق هفته بارداری، فرد اپراتور در طی سونوگرافی ، قد جنین را از بالای سر تا پایین ستون فقرات اندازه می گیرد و سپس عرض مایع NT را اندازه گیری می کند. در این سونوگرافی ، پوست مثل یک خط سفید بوده و مایع زیر پوست سیاه به نظر می آید.

در این آزمایش قادر به دیدن سر، ستون فقرات، اندام های بدن، دست ها و پاهای جنین می باشید. برخی اختلالات مهم در سونوگرافی این دوره قابل مشاهده هستند، ولی بهتر است در بین هفته 18 و 22 بارداری دوباره سونوگرافی انجام گیرد.

در این سونوگرافی خیلی بهتر است که همسر یا اعضای خانوانده یا دوستتان با شما همراه باشد تا در این تجربه تنها نباشید. نتیجه ی آزمایش سونوگرافی باید در ابتدا توسط یک رادیولوژیست تفسیر شود و در نهایت نتیجه آزمایش به متخصص زنان و یا ماما فرستاده می شود.

سونوگرافی NT
سونوگرافی NT

جواب سونوگرافی NT

مقدار NT برابر با 2mm  در هفته ی یازدهم نرمال بوده و مقدار 2.8mm در هفته ی سیزدهم و 6 روز نیز مقداری طبیعی می باشد. مقدار NT به تناسب رشد جنین افزایش می یابد. بیشتر بودن مقدار NT از حد نرمال به معنای قطعیت وجود اختلال در جنین نمی باشد. برخی از جنین ها با مقدار NT بیشتر از حد نرمال ، مبتلا به سندرم داون نمی باشند. از هر 10 مورد جنین که مقدار NT در آنها بین 2.5mm و 3.5mm باشد، 9 مورد به طور کامل سالم می باشند.

با افزایش مقدار NT ریسک ابتلا به سندروم داون و دیگر ناهنجاری های کروموزومی افزایش می یابد. برای مثال جنین با مقدار NT بالاتر از 6mm احتمال ابتلا به سندروم داون و دیگر اختلالات کروموزومی و مشکلات قلبی را دارد. خوش بختانه درصد بسیار کمی از جنین ها، این میزان از مایع NT  را دارند.

احتمال سندروم داون

احتمال تولد نوزاد مبتلا به سندروم داون همیشه وجود دارد و با افزایش سن مادر، این احتمال بیشتر می شود. برای سنجش دقیق این احتمال، پزشک با در نظر گرفتن سن مادر و نتیجه ی آزمایش سونوگرافی NT ، این احتمال را تشخیص می دهد. سنجش های اولتراسوند ، با در نظر گرفتن سن مادر ، ریسک شخصی فرد را اندازه گیری می کند. این احتمال می تواند بیشتر یا کمتر از بارداری های پیشین باشد.

احتمال بالای سندروم داون

اکثر زنان با ریسک بالای سندروم داون ( یک در 150 یا کمتر) دارای فرزندی سالم می شوند. حتی احتمال بسیار بالای سندروم داون ( یک در 5 مورد) به این معناست که فرزند تان به احتمال 80 درصد سالم است. با این حال وقتی که احتمال بالا تشخیص داده شود ، ممکن است مادر نگران و مضطرب شده و در رابطه با انجام آزمایش تشخیصی نا مطمئن شود. تنها راهی که می توان به طور قطع این بیماری را تشخیص داد، آزمایش CVS و آمنیوسنتز می باشد. گرفتن این تصمیم می تواند بسیار سخت باشد ولی قطعاً انجام این آزمایش می تواند کمک بسیاری کند.

یکی از مزیت های سونوگرافی NT این است که در ماه های اول بارداری انجام می شود و این امکان را می دهد تا آزمایش CVS در سه ماهه اول بارداری انجام شود. در صورتی که از انجام آزمایش CVS هراس دارید، می توانید تا 16 هفتگی صبر کرده و سپس آزمایش آمنیوسنتز را انجام دهید.

احتمال دیگر اختلالات کروموزومی

در این آزمایش می توان احتمال دو مورد دیگر از اختلالات کروموزومی مانند سندروم ادوارد و سندروم پاتو را نیز سنجید. این سندروم ها بسیار نادر تر از سندروم داون می باشند و اغلب این حاملگی ها در معرض سقط جنین می باشند. جنین های مبتلا به این سندروم ها معمولاً نشانه های ظاهری ای دارند که در آزمایش سونوگرافی NT قابل مشاهده است.

درصد اطمینان آزمایش سونوگرافی NT

تحقیقات گسترده ای که بر روی 100 هزار زن باردار انجام گرفته ، نشان از این دارد که 75 درصد از نوزادانی که اختلال سندروم داون در آنها محتمل است، به درستی تشخیص داده شده است. زمانی که این آزمایش با آزمایش خون ترکیب می شود، این احتمال به 90 درصد می رسد. صرف نظر از این درصد های احتمال، درست انجام دادن آزمایش سونوگرافی NT نیز بسیار با اهمیت است.

توصیه هایی برای انجام سونوگرافی NT

بارداری در بانوانی که فرزندی با مشکل ژنتکی داشته و یا سن آن ها بالا است ممکن است مشکلاتی را به وجود آورد . با استفاده از سونوگرافی NT می توان این مشکلات را بررسی کرده و در صورت بروز مشکل به درمان ان پرداخت .

توجه داشته باشید که امروزه موارد بسیاری وجود دارند که در سلامت جنین تاثیر می گذدارند . با استفاده از سونوگرافی nt می توان بسیاری از آن ها را بررسی نمود .

سونوگرافی NT یک روش مناسب برای بررسی ناهنجاری های کورومورومی است .

دقت در سونوگرافی NT

سونوگرافی NT یکی از دقیق ترین سونوگرافی ها دوران بارداری به شمار می آید . توجه داشته باشید که در هر مسئله ای که انسان در آن نقش دارد خطا نیز می تواند وجود داشته باشد . اما اگر این سونوگرافی همراه با آزمایش مربوطه انجام شود از میزان خطای بسیار ناچیزی برخوردار خواهد بود .

سایر مقالات

هزینه سونوگرافی تیروئید

سونوگرافی nt

بهترین مرکز سونوگرافی

سونوگرافی خوب در تهران

دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی ، سونوگرافی ، سی تی اسکن و MRI عضو انجمن رادیولوژی ایران رادیولوژی دیجیتال – OPG یا پانورکس دیجیتال ، تک دندان یا پری اپیکال و بایت وینگ دیجیتال(DDR)- سونوگرافی کالر داپلر

12 thoughts on “سونوگرافی NT

  1. رقیه - سپتامبر 2, 2018 در 3:37 ب.ظ

    سندروم داون بودن جنین با این سونوگرافی مشخص میشه؟

    پاسخ
    • drseif - ژانویه 7, 2019 در 3:45 ب.ظ

      بله تشخیص اولیه توسط سونوگرافی NT قابل بیان است .

      پاسخ
  2. ahmad - دسامبر 18, 2018 در 4:38 ب.ظ

    سلام میشه هزینه سونوگرافی nt رو لطفا بهم اطلاع بدید

    پاسخ
    • drseif - ژانویه 7, 2019 در 3:34 ب.ظ

      با شماره 88553310 تماس بگیرید .

      پاسخ
  3. arezo bagheri - دسامبر 18, 2018 در 4:39 ب.ظ

    اندازه nt تو هفته 13 باید چقدر باشه ؟؟؟؟

    پاسخ
    • drseif - ژانویه 7, 2019 در 3:33 ب.ظ

      این مسئله به عوامل مختلفی بستگی داره و تا زمانی که توسط پزشک بررسی نشود، نمیتوان مقدار خاصی بیان نمود .

      پاسخ
  4. neda - دسامبر 18, 2018 در 4:44 ب.ظ

    سلام یه سوال داشتم با سونوگرافی nt تعیین جنسیت میشه انجام داد ؟؟؟

    پاسخ
    • drseif - ژانویه 7, 2019 در 3:33 ب.ظ

      سلام بله همزمان می توانید با غربالگری سه ماهه اول ، تعیین جنسیت نیز انجام دهید

      پاسخ
  5. بانو - دسامبر 18, 2018 در 4:45 ب.ظ

    اگر بچه تو سونوگرافی nt اختلال د اشته باشه باید سقط بشه ؟

    پاسخ
    • drseif - ژانویه 7, 2019 در 3:32 ب.ظ

      خیر از آزمایش آمنیوسنتز برای انجام این بررسی دقیق تر استفاده می شود .

      پاسخ
  6. مونا - مارس 25, 2019 در 3:38 ب.ظ

    بعد تز هفته 14 نمیشه سونوگرافی nt و انمجام داد ؟
    یکی انجام نده باید چیکار کنه ؟ آزمایش خاصی نیست برای جایگزینی این غربالگری؟

    پاسخ
    • drseif - می 4, 2019 در 11:14 ق.ظ

      بعد از هفته چهارده سونوگرافى ان تي ارزش ندارد بنابراين بعد از اين زمان انجام نمي ديم ،
      اگر كسي انجام نداد ميتونه در صورتي كه پزشك شما موافق باشه cell free انجام دهيد كه يك آزمايش ساده و كاملتري است در غير اين صورت در هفته ١٧ تا ١٨ حتما سونوگرافى غربالگري را انجام دهيد.

      پاسخ

پاسخ

8 + 5 =

مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه