سونوگرافی رحم و تخمدان چه کاربردی دارد ؟ 

فهرست محتوا

سونوگرافی رحم و تخمدان چه کاربردی دارد ؟

رحم و تخمدان دو عضو مهم و حیاتی در بدن زن می باشد که نقش مهمی در باروری و سلامت ایفا می کند . این دو عضو دچار بیماری ها و سرطان هایی می شود که تشخیص آن با سونوگرافی است . در ادامه با ما همراه باشید تا به این موضوع بپردازیم.

آناتومی رحم

رحم از سه لایه  سروز ، میومتر و اندومتر تشکیل شده است . میومتر دارای اکوی بافتی یکنواخت است . حدود خارجی آن صاف و به سه لایه خارجی ، میانی و داخلی تقسیم می گردد . عروق قوسی که با سونوگرافی داپلر به خوبی قابل بررسی است ، بین لایه خارجی و میانی سیر می کنند.

اندومتر به صورت باند خطی دیده می شود که معمولا نسبت به میومتر هیپراکو است و در مرکز رحم قرار دارد . قطر اندومتر به صورت قدامی خلفی و در نمای طولی رحم اندازه گیری می شود و در این اندازه گیری هر دو لایه اندومتر ظاهر می شود . کل ضخامت اندومتر معرف مجموع ضخامت دو لایه قدامی و خلفی اندومتر است . هنگامی که مایع اندومتریال وجود دارد ف این مقدار مایع نبایستی در اندازه گیری ضخامت اندومتر لحاظ شود.

عکس-سونوگرافی-رحم-و-تخمدان
عکس-سونوگرافی-رحم-و-تخمدان

آناتومی تخمدان

تخمدان ها در طرفین رحم قرار دارند و امکان مشاهده هر دو تخمدان در یک تصویر همیشه امکان پذیر نیست . تخمدان های طبیعی به دو قسمت مدولا و کورتکس تقسیم می گردد و به صورت کروی یا بیضوی و مختصر هیپواکو می باشند . مدولای تخمدان ، اکوژن تر از کورتکس است . در روش ترانس ابدومینال گاهی به علت قرار گرفتن لوپ های پر از گاز ، شناسایی تخمدان ها مشکل می شود .عروق ایلیاک به عنوان لندمارک های مفید به کار می روند . شریان ها و وریدهای ایلیاک خارجی در قدام تخمدان و عروق ایلیاک داخلی در خلف تخمدان ها قرار می گیرند . درون تخمدان ها اغلب می توان فولیکول های هیپواکو را مشاهده کرد . فولیکول های تخمدانی در روش ترانس واژینال بهتر بررسی می شوند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سونوگرافی های بارداری می توانید با مرکز رادیولوژی و سونوگرافی دکتر سیف در ارتباط باشید یا به آدرس اینستاگرام دکتر مراجعه کنید .
شماره های تماس مرکز سونوگرافی دکتر سیف : 88553310

کاربرد سونوگرافی رحم تخمدان

تشخیص بیماری های رحم و تخمدان با سونوگرافی ترانس واژینال قابل بررسی و ارزیابی است :

کیست تخمدان

در حال حاضر ، هیچ یافته سونوگرافی وجود ندازد که دقیقا بتواند توده کیستیک خوش خیم و بدخیم را از یکدیگر تفکیک کند . معمولا کیست های تخمدان یک طرفه با جدار نازک بدون مناطق سالید با اندازه ای کمتر از 5 سانتیمتر ، خوش خیم می باشد . سونوگرافی مجدد 6 هفته بعد معمولا نشان خواهد داد که توده ، کوچک شده یا از میان رفته است .

ناهنجاری های رحم

در سونوگرافی رحم شکل رحم بررسی می شود و اگر ضایعه و موارد مشکوکی مشاهده شود نیاز به بررسی های تکمیلی دارد . نکته ای که وجود دارد اینست که با این سونوگرافی لوله های رحم را نمی توان مشاهده کرد . رحم تک شاخ یا دو شاخ یکی از این ناهنجاری ها می باشد .

سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم یکی از بدخیمی های شایع در زنان می باشد که کشنده است . این سرطان نشانه و علامتی نداشته و با تست پاپ اسمیر و سونوگرافی تشخیص داده می شود .

فیبروم رحمی

فیبروم رحمی یکی از بیماری های شایع می باشد که بسیاری از خانم ها را درگیر می کند . این بیماری تشکیل توده ای خوش خیم در رحم ایجاد می شود . این توده خوش خیم بزرگ شده و باعث درد شکمی و لگن در خانم ها بخصوص در زمان قاعدگی می شوند . تشخیص این توده نیز با سونوگرافی ترانس واژینال است.

سرطان رحم

این سرطان خطرناک و کشنده بوده و در صورت تشخیص به موقع احتمال درمان آن بالا است . تشخیص این بیماری نیز با سونوگرافی می باشد .

 

 

دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی ، سونوگرافی ، سی تی اسکن و MRI عضو انجمن رادیولوژی ایران رادیولوژی دیجیتال – OPG یا پانورکس دیجیتال ، تک دندان یا پری اپیکال و بایت وینگ دیجیتال(DDR)- سونوگرافی کالر داپلر

پاسخ

هجده − 1 =

مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه