سونوگرافی کودکان
سونوگرافی کودکان
معمولا تا سن 14 سالگی محدوده کودکان یا اطفال است . یک ماهه اول زندگی دوران نوزادی ، یک سالی اول زندگی دوران شیرخوارگی ، دوسال اول زندگی را دوران نوپا می نامند . سونوگرافی روش بسیار خوبی برای تشخیص بسیاری از بیماری ها در زمان نوزادی و کودکی است . زیرا در یان روش اشعه ای وجود ندارد بنابراین روش بدون ضرر و زیان است . در کودکان و نوزادان بررسی بسیار گسترده ای با خیال راحت انجام می شود .
سونوگرافی کودکان به چه صورت انجام می شود ؟
به صورت کلی سونوگرافی در اطفال و کودکان شبیه بزرگسالان می باشد و اختلاف چندانی ندارد .
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سونوگرافی های بارداری می توانید با مرکز رادیولوژی و سونوگرافی دکتر سیف در ارتباط باشید .
شماره های تماس مرکز سونوگرافی دکتر سیف : 88553310
سونوگرافی که تنها برای نوزادان انجام می شود
چند سونوگرافی ویژه وجود دارد که تنها در دوران شیرخوارگی و نوزادی می توان آن را انجام داد و در سن بالاتر قابل انجام نیستند . این سونوگرافی ها شامل موارد ذیل می باشد :
- سونوگرافی مفصل هیپ
امروزه این سونوگرافی به صورت وسیعی در تمام دنیا انجام می شود و ممکن است بر اساس ریسک فاکتورهایی که شیرخوار دارد به همراه آن از سونوگرافی استفاده شود. هرچند در برخی از کشورهای اروپایی سونوگرافی هیپ به صورت غربالگری در تمام متولدین پسر و دختر انجام می شود . این سونوگرافی برای بررسی دررفتگی مفاصل هیپ نوزاد یا شیرخوار صورت می گیرد . و می تواند از صرف هزینه ها و جراحی هایی که بعدا ممکن است والدین کودک متحمل شوند ، پیشگیری می کند. معمولا این نوع سونوگرافی نقش بررسی تکمیلی معاینه پزشک کودکان را دارد . یعنی پزشک در ابتدا کودک را معاینه می کند در صورتی که مشکوک باشد ، تجویز به انجام سونوگرافی می کند بخصوص در صورتی که علائم دررفتگی مفصل هیپ را داشته باشد . معمولا این سونوگرافی می تواند تا 6 ماهگی بیمار را ارزیابی کند تا اثر درمان بر دیسپلازی هیپ را بررسی کرد. تا سن 6 ماهگی سر استخوان فمور ، استخوانی نشده است ولی بعد از 6ماهگی می توان از رادیولوژی یا رادیوگرافی مفصل هیپ استفاده کرد البته در صورتی که پزشک صلاح بداند .
- سونوگرافی ریفلاکس معده به مری
معمولا ریفلاکس معده و مری در نوزاد و شیرخوار رایج است و می تواند منجر به مشکلات عدیده ای از جمله عدم وزن گیری و رشد کودک شود . از آنائیکه اسفنکر تحتانی مری کمی تنگ تر از معمول است نشت محتویات معده به مری بسیار پیش می آید که این مشکل به مرور زمان برطرف می شود ولی ممکن است در این مدت نیاز به درمان کمکی ریفلاکس در برخی از نوزادان یا شیرخواران باشد. البته این مشکل ممکن است در نوزادی چند ماه طول بکشد و ممکن است بیش از یک سال طول بکشد . برای بررسی ریفلاکس معده به مری نیاز است قبل از انجام سونوگرافی مقداری مایعات یا شیر روزانه خود را بخورند.
- سونوگرافی مغز نوزادان
سونوگرافی مغز نوزاد بدین علت انجام می شود که قسمتی از جمجمه هنوز بازه و کاملا استخوانی نشده و از مناطقی به نام فونتانل می توان به عنوان پنجره استفاده کرد و عناصر داخل جمجمه را مشاهده کرد . این سونوگرافی معمولا در نوزادانی انجام می شود که نارس هستند یعنی زودتر از موعد به دنیا آمده اند یا در نوزادانی که دارای علائم نورولوژیک یا تشنج شده اند . البته در موارد دیگر نیز استفاده می شود . از جمله فرد زایمان سختی داشته باشد یا پزشک مشکوک شود به اینکه جمجمه نوزاد دچار آسیب شده یا دچار فرورفتگی شده است . سونوگرافی مغز برای دیدن ساختارن مغز ، بررسی وجود خونریزی داخل پارانشیم مغز یا داخل نسوج مغز یا خونریزی داخل بطن ها ، بررسی فیکروسفالی . در واقع فضاهای مایع مغزی صورت می گیرد . با این سونوگرافی علاوه بر رویت انواع خونریزی های مغز شیرخوار یا نوزاد می توان درجه یا میزان و نوع خونریزی و عوارض آن را مشاهده و بررسی کرد .