سونوگرافی بیضه؛ روش کار، عوارض و نتایج آزمایش آن

سرطان بیضه یکی از بیماری هایی می باشد که اغلب فکر می کنند فقط در افراد مسن ممکن است ایجاد شود . در صورتی که طبق آمار بدست آمده با پایین آمدن سن ابتلا به سرطان این بیماری در میان جوانان و نوجوانان افزایش یافته است . یکی از روش های تشخیص دقیق این بیماری استفاده از سونوگرافی بیضه می باشد .

سونوگرافی بیضه

سرطان بیضه

رشد غیر طبیعی سلول های در بیضه موجب ایجاد سرطان در بیضه می باشد . ایجاد سرطان بیضه در بیضه سمت راست کمی شایع تر از بیضه سمت چپ می باشد.

انواع سرطان بیضه

حدود 95% از سرطان های بیضه از نوعی سلول در بیضه که به آن ژوم سل ( Germ Cell ) می گویند نشات می گیرند . به همین دلیل به آن تومورهای ژرم سل می گویند . به دو دسته سمینوما و غیر سمینوما تقسیم می شوند . نزدیک به یک سوم ژل سل ، سمینوما هستند و بقیه از نوع غیر سمینوما می باشند . هر دوی آنها در بین مردان بین 15 الی 35 سال رخ می دهد ولی غیر سمینوما ممکن است در مردان مسن تر نیز به وجود آید.

تشخیص سرطان بیضه

اگر کسی در ناحیه بیضه یک توده کشف کرد ، حتما باید به پزشک مراجعه نماید . در صورتی که بیمار مشکوک به سرطان بیضه باشد باید یک سری آزمایش برای قطعی تر شدن نتیجه انجام دهد.

سونوگرافی 

در این روش از امواج صوتی برای تشخیص اندازه و خصوصیات بیضه و توده ، تشخیص اینکه توده درون بیضه می  باشد ، وجود مایع درون بیضه و یا توپر بودن آن استفاده می شود.  سرطان بیضه توده ایی است توپر که داخل بیضه به وجود می آید . معمولا سونوگرافی می تواند به خوبی به تشخیص سرطان بیضه کمک کند.

یکی از روش های تصویر برداری از داخل بیضه ها سونوگرافی می باشد . این نوع سونوگرافی تصویربرداری اولتراسوند از اسکروتوم است که به صورت ویژه انجام می شود .

بیضه یکی از اصلی ترین قسمت در مردان می باشد که با ایجاد اسپرم و هورمون وظیفه تولید مثل در مردان را برعهده دارد .

زمان مناسب برای انجام سونوگرافی 

در صورتی که فرد مراجعه کننده مشکلاتی مانند آسیب دیدن ، درد ، تورم در بیضه و یا حتی اطراف آن داشته باشد برای بررسی های دقیق از سونوگرافی استفاده می شود .

سونوگرافی بیضه ها چگونه انجام می شود؟

در سونوگرافی بیضه ها، از فرد خواسته می شود قبل از سونوگرافی، محل مورد نظر را تمیز کند. لباسهای مخصوصی را به همراه چندین حوله به فرد داده می شود. کارشناس سونوگرافی با آغشته کردن ناحیه مورد نظر با ژل خاص و ثابت ماندن فرد، کار سونوگرافی را انجام می دهد. این روند حدود 20 دقیقه زمان می برد.

در چه مواردی فرد به سونوگرافی بیضه فرستاده می شود؟

  • وجود توده مشکوک و درد در ناحیه بیضه
  • تشخیص التهاب و عفونت در بیضه
  • مشاهده نشانه های سرطان بیضه
  • تشخیص اپیدیدیم با بررسی مایع در ناحیه مورد نظر
  • تشخیص پیوسل با مشاهده عفونت کیسه بیضه
  • مشاهده نشانه های خونی در کیسه بیضه

آیا سونوگرافی عوارضی دارد؟

طبق اطلاعات موجود، آزمایش تشخیصی سونوگرافی استاندارد، برروی انسان اثرات منفی ندارد.

نکات مهم قبل از انجام سونوگرافی 

قبل از انجام این نوع سونوگرافی نیاز به خوردن و نوشیدن نمی باشد .

قبل از انجام سونوگرافی بیضه باید لباس های بیمار در آورده شود و از لباس مخصوص برای راهی در هنگام کار استفاده شود .

کنترل استرس و آرام بودن هنگام انجام سونوگرافی به پزشک کمک می کند تا تصاویر واضح و با دقت بالا از بیضه ها ایجاد نماید .

نتایج سونوگرافی 

مشخص شدن نتیجه در سونوگرافی بیضه بستگی به مرکزی دارد که مراجعه می شود . تصاویر سونوگرافی بیضه به طور کلی پردازش بالای دارند . گاهی ممکن است بعد از انجام سونوگرافی بیضه در همان لحظه ، نتیجه به بیمار اطلاع داده شود .

سونوگرافی بیضه یکی از انواع سونوگرافی هایی می باشد که در تمام مراکز ممکن است وجود نداشته باشد . سونوگرافی شقایق یکی از مراکز سونوگرافی با دقت بالا می باشد که این نوع سونوگرافی را نیز انجام می دهد . برای دریافت مشاوره می توانید با شماره 88553155 – 88553310 تماس حاصل نمایید .

سایر مقالات سونوگرافی دکتر سیف 

رادیولوژی

سونوگرافی

سونوگرافی NT

دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی ، سونوگرافی ، سی تی اسکن و MRI عضو انجمن رادیولوژی ایران رادیولوژی دیجیتال – OPG یا پانورکس دیجیتال ، تک دندان یا پری اپیکال و بایت وینگ دیجیتال(DDR)- سونوگرافی کالر داپلر

One thought on “سونوگرافی بیضه؛ روش کار، عوارض و نتایج آزمایش آن

  1. فربد - سپتامبر 2, 2018 در 3:39 ب.ظ

    عقیم بودن از این سونوگرافی تشخیص داده میشه یا آزمایش های دیگه ای هم نیاز داره؟

    پاسخ

پاسخ

15 + 5 =

مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه