سونوگرافی های لازم در بارداری

فهرست محتوا

سونوگرافی های لازم در بارداری

اکنون که می دانید باردار هستید، سلامتی شما و نوزادتان در تمام دوران بارداری تحت کنترل خواهد بود. نظارت دقیق از طریق آزمایشات و سونوگرافی هر دو شما برای اطمینان از سلامت و ارزیابی خطر احتمالی ناهنجاری های جنین صورت می گیرد. سونوگرافی به بخشی منظم و بسیار کارامد از مراقبت های دوران بارداری تبدیل شده است و اکنون به عنوان روش پذیرفته شده ای در سراسر جهان برای کمک به مدیریت بالینی بارداری مورد استفاده قرار می گیرد.

سونوگرافی بارداری
سونوگرافی بارداری

ضرورت سونوگرافی در بارداری

در اوایل بارداری، از سونوگرافی برای تأیید ضربان قلب جنین و حاملگی خارج از رحم استفاده می شود. در مراحل بعدی تخمین مدت حاملگی، بهبود تشخیص ناهنجاری های جنین، حاملگی های خارج از رحم و بهبود تجربه بارداری خانم ها از مواردی است که باعث ضرورت انجام این آزمایش می شود.

شما با کمک سونوگرافی ضربان قلب کودک خود را می شنوید و سن آن تخمین زده می شود. جنین در سه ماهه اول بسیار ریز است و روزانه به صورت میلی متری در حال رشد است. از طریق این آزمایش، پزشک شما می تواند تاریخ دقیق را برای زایمان تعیین کند و نقاط عطف در دوران بارداری شما را ارزیابی کند. اگر تردیدی وجود داشته باشد که ممکن است در زایمان زودرس قرار بگیرید، سونوگرافی می تواند برای بررسی طول دهانه رحم شما مفید باشد.

انواع سونوگرافی بارداری

ممکن است یک مادر در دوران بارداری 3 الی 4 بار سونوگرافی انجام دهد، اما در برخی موارد امکان دارد پزشک برای آگاهی بیشتر از سلامت مادر و جنین تعداد بیشتر یا تکرار سونوگرافی را تجویز کند.

به صورت کلی سونوگرافی ها در دوران بارداری به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ سونوگرافی‌های معمول که لازم است هر خانم بارداری آنها را انجام دهد و سونوگرافی‌‌های تشخیصی و تکمیلی که در صورت لزوم به دستور پزشک متخصص، درخواست انجام آن داده می‌شود.

در این مطلب ما به توضیح در مورد دو نوع سونوگرافی NT و آنومالی که جزء سونوگرافی های معمول هستند می پردازیم.

سونوگرافی NT

سونوگرافی nt یک ارزیابی غربالگری قبل از تولد است که برای تشخیص ناهنجاری های کروموزومی مرتبط با سندرم داون، که یکی از شایع ترین شرایط ژنتیکی موثر بر نوزاد است، انجام می شود. غربالگری همچنین خطر سندروم های پاتائو و ادواردز، ناهنجاری های کروموزومی نادر و غالبا کشنده را تعیین می کند.

معمولاً سونوگرافی NT بین هفته های 11 تا 13 انجام می شود، هنگامی که بافت شفاف واقع در پشت گردن جنین، قابل مشاهده است.

شایان ذکر است، میزان دقت غربالگری اولتراسوند در شناسایی عوامل خطر نوزادان برای ناهنجاریهای کروموزومی 70 تا 75- درصد است. این روش به پزشک شما کمک می کند تا خطرات شما را ارزیابی کند و در صورت لزوم بررسی کند که آزمایش بیشتری لازم است یا خیر.

سونوگرافی آنومالی

اسکن آنومالی اسکنی از رحم و جنین در شکم است  که از مهمترین اسکن های تشخیصی در یک دوره ی بارداری است. جنین در این روش باید در مرحله ای باشد که تمام اندام هایش مشخص باشد تا ارزیابی شود. به همین دلیل معمولاً زمان انجام آن در سه ماهۀ دوم بارداری و بین هفته‌های 18 تا 20 است.

این سونوگرافی در واقع برای شناسایی مواردی به کار می رود که خارج از حالت طبیعی جنین رخ می دهد. موارد نادری که در بارداری اتفاق خواهد افتاد با این روش قابل شناسایی می باشد.

در هفته ی 20 مواردی از قبیل محل قرار گرفتن جنین، شکل و اندازه ی صورت و دست ها قابل مشاهده است. شما می توانید در اکثر سونوگرافی ها با اجازه ی سونوگراف، روی مانیتور تصویر جنین را ببینید. ضربان قلب و همچنین بخش های مختلف بدن جنین به شما نشان داده خواهد شد، اما ممکن است شما از اندام های مختلف بدن او چیزی متوجه نشوید.

در حالی که پزشکان نمی دانند چه عواملی باعث آن می شود ، آنها می دانند که زنان 35 ساله و بالاتر شانس بیشتری برای بچه دار شدن با سندرم داون دارند. اگر قبلاً فرزندی مبتلا به سندرم داون داشته اید ، احتمال تولد فرزند دیگر با این مشکل را خواهید داشت.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سونوگرافی های بارداری می توانید با مرکز رادیولوژی و سونوگرافی دکتر سیف در ارتباط باشید یا به آدرس اینستاگرام دکتر مراجعه کنید .
شماره های تماس مرکز سونوگرافی دکتر سیف : 88553310

هدف اصلی سونوگرافی آنومالی تأیید رشد جنین به صورت نرمال است، اما در کنار این هدف مهم شما می توانید جنسیت جنین را بفهمید و از آن عکسی داشته باشید یا زمان دقیق زایمان را بدانید. زمان انجام این اسکن حدوداً 20 دقیقه یا بیشتر است.

همچنین اگر نگران مشکلات کروموزومی جنین هستید، این اسکن می تواند علائم ظریفی را تشخیص دهد که ممکن است نشان دهد کودک شما در معرض خطر بیشتری برای این سندرم ها است. نمونه هایی از این نشانه ها عبارتند از: پوست ضخیم در پشت گردن، مایع اضافی در کلیه ها، بازوها یا پا های کوتاه، نقاط سفید در قلب یا شکم و وجود کیست در مغز.

نتیجه : اگر نتایج سونوگرافی غیر طبیعی داشتید اولین کاری که قبل از مشورت با پزشک باید انجام دهید، آرام ماندن است. نتیجه آزمایش غیر طبیعی یک احتمال آماری است نه یک تشخیص دقیق.  به یاد داشته باشید که در نتایج سونوگرافی، اکثر نوزادان در حالت طبیعی هستند و این اسکن اطمینان بیشتری را برای مادران فراهم می کند. توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که این یک آزمایش غربالگری است و یافته های مثبت یا منفی که در حین اسکن شناسایی شده اند، نمی توانند نتیجه را تضمین کنند.

سایر مقالات

هزینه سونوگرافی تیروئید

سونوگرافی nt

بهترین مرکز سونوگرافی

سونوگرافی خوب در تهران

سونوگرافی دقیق در تهران

بهترین مرکز تعیین جنسیت جنین

دکتر غلامرضا سیف

متخصص رادیولوژی ، سونوگرافی ، سی تی اسکن و MRI عضو انجمن رادیولوژی ایران رادیولوژی دیجیتال – OPG یا پانورکس دیجیتال ، تک دندان یا پری اپیکال و بایت وینگ دیجیتال(DDR)- سونوگرافی کالر داپلر

پاسخ

5 × چهار =

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه